Εισολκή θηλών

beΕίναι μια πολύ συχνή ανωμαλία της θυλής η οποία συναντάται με ή χωρίς τη συμμετοχή παθολογίας. Όταν η θηλή, αντί να προεξέχει προς τα έξω εισέρχεται προς τα μέσα, τότε μιλάμε για εισολκή θηλής. Μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γαλακτοφόροι πόροι, δηλαδή οι αυλοί που μεταφέρουν το γάλα από τον αδένα προς τη θηλή, είναι κοντύτεροι από το συνηθισμένο. Σε άλλες περιπτώσεις η εισολκή της θηλής μπορεί να οφείλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις που προηγήθηκαν στην περιοχή, σε μόλυνση ή γενικότερα σε κάποια φλεγμονή των γαλακτοφόρων πόρων. Κάποιες λίγες φορές μπορεί να οφείλεται και σε καρκίνο του μαστού. Γενικά, θεωρείται ένα αισθητικό πρόβλημα, όμως συνήθως δημιουργεί κάποια λειτουργικά προβλήματα, όπως αδυναμία θηλασμού. Εισολκή θηλής μπορεί να έχουν άντρες και γυναίκες και μπορεί να αφορά στη μία ή και στις δύο θηλές. Επίσης, μπορεί να μην είναι μονίμως σε κατάσταση εισολκής, αλλά σε στιγμές ερεθισμού να προεξέχει προς τα έξω.

CSAAΗ επέμβαση αποκατάστασης αποσκοπεί στο να απελευθερώσει τον ινώδη ιστό ή τους μη αρκετά ανεπτυγμένους γαλακτοφόρους πόρους. Μία πολύ μικρή τομή γίνεται στη βάση της θηλής. Η τομή αυτή, όταν επουλωθεί, αφήνει ένα μικρής σημασίας σημάδι, το οποίο είναι ανεπαίσθητο.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως αυξητική μαστών, μειωτική μαστών, ανόρθωση μαστών. Εάν η ασθενής υποβληθεί μόνο στην εν’λόγω επέμβαση, μπορεί άνετα να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της, χωρίς η αποχή από την εργασία να είναι απαραίτητη.

erg (3) Σε ελαφριές περιπτώσεις οι γαλακτοφόροι πόροι μπορεί να διατηρηθούν και επομένως ο θηλασμός να είναι εφικτός. Σε πιο έντονο βαθμό προβλήματος όμως, θα πρέπει να κοπούν, οπότε ο μελλοντικός θηλασμός αποκλείεται. Ούτως ή άλλως βέβαια τα άτομα με εισολκή θηλής δεν μπορούν να θηλάσουν έστω και εάν δεν κάνουν την επέμβαση. Σπανίως μπορεί να μειωθεί η αισθητικότητα της θηλής.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ σεΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ